Zaparcia u dzieci - jak pomóc dietą

Zaparcia u dzieci- jak pomóc dietą ?

Przyczyn występowania zaparć u dzieci jest bardzo wiele. Mogą być wynikiem zmian w żywieniu (np. błędów podczas rozszerzania diety niemowląt), spożycia zbyt małej ilości płynów i błonnika, małej ilości ruchu. Mogą zależeć od stanu mikrobioty jelitowej lub innych indywidualnych predyspozycji (np. choroby Hirschprunga, osłabienia napięcia w obrębie kończyn dolnych, niedoczynności tarczycy). Czasami
u małych dzieci rozwijają się zaparcia nawykowe, które wynikają ze wstrzymywania wypróżnienia po bolesnych doświadczeniach i trudnościach z wypróżnianiem. Wówczas może być potrzebne wsparcie farmakologiczne zgodne z zaleceniami lekarza.

Postępowanie dietetyczne w zaparciach polega na:

  1. Spożywaniu odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego. Co to oznacza? Zalecane spożycie błonnika pokarmowego u dzieci zdrowych to około 0,5g/kg masy ciała/ dobę, ale nie więcej niż 35g/ dobę. W przypadku dzieci nie zalecane się wprowadzania diety bogatobłonnikowej, a wprowadzenie takich zmian w żywieniu by pokryć zalecane spożycie. Niestety większość dzieci nie spożywa odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego, ponieważ często podstawą ich diety są produkty z białej mąki, natomiast spożycie warzyw i owoców jest niewystarczające. Źródłem błonnika są przede wszystkim pełnoziarniste produkty zbożowe (w tym pieczywo i makarony pełnoziarniste, gruboziarniste kasze – np. jęczmienna, owsiana, gryczana, brązowy ryż, płatki owsiane) oraz warzywa i owoce.
  • Wypijanie odpowiedniej ilości wody –  ułatwia ona działanie błonnikowi pokarmowemu (frakcja rozpuszczalna błonnika pęcznieje zmiękczając stolec i ułatwiając wypróżnienie).
  • Spożywanie fermentowanych produktów mlecznych takich jak jogurty naturalne, kefir, które zawierają dobroczynne bakterie probiotyczne.

Pomocna jest również normalna aktywność fizyczna. Podobnie jak w przypadku błonnika pokarmowego nie koniecznie chodzi o zwiększanie jej ponad zalecaną normę. Wiele dzieci ma po prostu za mało ruchu. Aktywność fizyczna korzystnie wpływa na perystaltykę jelit ułatwiając wypróżnianie.

Produkty niewskazane w zaparciach to między innymi: jasne pieczywo, pieczywo cukiernicze, mąka ziemniaczana, kukurydziana, drobne kasze np. manna, biały ryż i jasny makaron, potrawy smażone, tłuste, ostre przyprawy, tłuste sery np. żółty, słodycze.

Produkty wskazane w zaparciach to między innymi: pełnoziarniste produkty zbożowe (ciemne pieczywo, makaron, ryż), gruboziarniste kasze np. jęczmienna, płatki owsiane, otręby, chude mięsa i ryby, chudy naturalny nabiał, świeże warzywa i owoce, orzechy, nasiona, pestki, potrawy gotowane, duszone lub pieczone, ziołowe przyprawy, WODA!, kompoty z jabłek, winogron, gruszek, ziołowe napary, rooibos.

Opracowała:

Magdalena Tomczyk
Dietetyk kliniczny

Źródła:

Normy żywienia dla populacji Polski

Poradnik żywienia dzieci 1-3

Informacje zawarte w tym tekście mają na celu przedstawienie na co warto zwrócić uwagę w leczeniu zaparć. Nie zastąpią konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. Jeśli mają Państwo wątpliwości lub potrzebują pomocy dietetycznej w zakresie leczenia zaparć u dzieci nasz dietetyk kliniczny jest do Państwa dyspozycji.

Zapraszamy na konsultacje osoby dorosłe oraz rodziców wraz z dziećmi.

Na konsultacje umówisz się:

tel. +48 513-659-578

e-mail: tychy@fizjo-family.pl

poprzez formularz na naszej stronie www.fizjo-family.pl/kontakt